Generell information för boende

Allmän respekt för varandra
Vi bor i samma förening. Visa respekt och hänsyn för varandra och följ de regler som finns.
Har du frågor, funderingar eller förslag, hör av dig till styrelsen.


Bredband
Bredband, TV och telefon ansvarar varje medlem för själv. Enklast är att gå in på eller ZMarket och söka på din adress och ta del av erbjudanden.

Glöm inte att många bredbandsleverantörer (exempelvis Telenor har 100/100 Mbit för 499 kr som listpris, men som ofta sänker med 150 kr/månad om man ringer dem och säger att man annars byter leverantör) höjer priset rejält efter ett år och att det är bäst att ringa dem och förhandla om priset.


El
Efter att föreningen skaffade solceller administeras elavtalet centralt av styrelsen och medlemmarna behöver inte ha någon kontakt med Eon eller annan elleverantör. Medlermmarnas förbrukning mäts per lägenhet och debiteras separat på avin för med månadsavgiften.
Avgiften för el är från 2023-01-01 1,92 kr/kWh, inklusive fasta avgifter. Beroende på hur mycket el varje lägenhet gör av med kan det innebära en kostnad mellan 400-1500 kr/månad.
Föreningens elavtal går ut hösten 2023, vilket gör att avgiften för el mot medlemmarna kan komma att höjas relativt mycket på grund av rådande världsläge.


Grillning
Eftersom vi haft problem med att grillrök tagit sig in i husens ventilation och vidare in i lägenheterna har flera av medlemmarna upplevt olägenhet med röklukt. Det är därför tyvärr förbjudet att använda kol- och gasolgrill på uteplatserna. Totalt grillförbud (kol-, gasol- och elgrill) gäller på balkongerna.

Vi testar nu att tillåta kolgrillning vid ”rökrutorna” mllan hus 31 och 33, och mellan 33 och 35.


Köksfläkt
På grund av att köksfläkten cirkulerar luften inom lägenheten och inte ut ur huset, så är den medlemmens egna ansvar.
Om fläkten upplevs dålig så kan det vara dags att byta kolfilter. Om det samma fläkt som när huset byggdes så finns originalfilter här Electrolux kolfilter men det kan säkert gå att få tag i andra passande filter.


Miljöhus
Våra miljöhus är till för vanligt och normalt hushållsavfall. Det finns tydliga skyltar för vad som får slängas och var det ska slängas.

Här får man INTE slänga stora och skrymmande kartonger (exempelvis flyttlådor eller kartongen till din nya TV), ingen elektronik (dator, TV-spel, strykjärn) och verkligen inget farligt avfall (målarfärg, bilbatteri) eller grovsopor (gardinstänger, barnvagnar).

Eftersom tilläggsavgifter kan tas ut av miljöföretaget, så kan det drabba föreningen ekonomiskt. Om styrelsen kommer på vem som slängt otillåtet avfall kommer avgiften debiteras den berörda.

Tänk så här, har du lyckats få hem produkten till din lägenhet, kan det inte vara svårare att transportera den eller dess förpackning till en återvinningsstation.


Namnskyltar
Är du nyinflyttad eller behöver uppdatera dina namnskyltar till postlåda, dörr eller boendelistan vid entrén så kontakta styrelsen.

Skriv vad du vill ha på dina skyltar, exempelvis:
Hus 35
Postlådan: F Andersson
Lägenhetsdörren: F Andersson
Lägenhetsförteckning (husets lägenhetsnummer, namn, våning, skatteverkets lägenhetsnummer): 1-31, F Andersson, 3, 1202


Parkering
Eftersom vi har begränsat antal parkeringsplatser får en lägenhet inte ha mer än en parkeringsplats.
Tyvärr finns det inte lika många parkeringsplatser som det finns lägenheter och vi använder oss därför av parkeringskö.
Det finns två typer av parkeringsplatser – vanliga och med utan el för motor-/kupévärmare.
Vill du ställa dig i kö, så skicka till ordforande@brfkneippensyd.se och meddela vilken typ av parkeringsplats du vill ha. Det går även bra att samtidigt ställa sig i kö till en annan typ av parkeringsplats, så kan du byta när det blir något annat ledigt.

Vi har inga laddstolpar för elbilar utan hänvisar till Ica eller Lidl. Att vi i framtiden skaffar laddstolpar är inte omöjligt, men det finns just nu ingen plan för det.

För att undvika kaos på vår asfalterade yta vill vi helst inte att någon parkerar där. Undantag görs för er som ska flytta eller packa in/ut saker, utför något jobb i våra hus (fastighetsskötare, hemtjänst, hantverkare). Att exempelvis ta en kaffe hos en kompis är inte ett giltigt skäl, utan då finns det både både avgiftsfria och -belagda parkeringsplatser, i närheten.


Rökning
Rökning sker utomhus – inte på lägenheternas uteplatser, balkonger, trapphus eller entréer. Ska man röka gör man det på de platser där det finns uppställda askkoppar mellan hus 31 och 33, och hus 33 och 35.

Ventilationens utformning i våra hus gör tyvärr att det väldigt lätt kommer in rök i lägenheterna (det är även därför kolgrillar är otillåtna).

Det uppskattas också att fimparna inte slängs på marken, utan i förslagsvis askkopparna.


Trapphus
Trapphusen ska hållas tomma. På grund av både städning och framför allt brandsäkerhet är det inte tillåtet att ha något i trapphuset. Inga dörrmattor, blommor eller prydnader.


TV
I avgiften ingår Telia kanalpaket Start. Paketet innehåller 6st tv-kanaler. OBS! TV-boxen från Telia tillhör lägenheten. Om TV-boxen inte finns kvar när du flyttar in, så måste du själv kontakta Telia för en ny box och stå för kostnaden, alternativt höra med säljaren av lägenheten, om de råkat få med sig boxen i flytten.


Värme och ventilation (FTX-system)
I badrummet står ditt FTX-system som sköter värme och ventilation. På systemet kan du ställa in önskad temperatur i din lägenhet. Systemet har inte någon funktion för luftkonditionering, utan kan bara ta in luft som har samma temperatur som ute. Det gör att det kan bli relativt varm på sommaren i lägenheterna.

Filterbyte skönts av styrelsen och ingår en gång per år, normalt någon gång på hösten.

Har du problem med ditt FTX-system eller ventilation, öppna ett ärende i PHM Digital